Dyneema, het sterke touw

Dyneema, iedereen kent het wel of heeft er wel eens van gehoord. Maar, wat is Dyneema precies? We leggen het je graag uit. Lijnen van Dyneema zijn geschikt voor open boten, zeiljachten en kun je gebruiken voor vallen, schoten, bakstagen of trimlijnen.

Dyneema lijnen

Lijnen van Dyneema kenmerken zich door de hoge breeksterkte, het lage gewicht en de hoge treksterkte. Een lange tijd geleden werd al voorspeld dat er op basis van polyetheen een hele sterke vezel gemaakt kon worden. In de jaren ’70 slaagden twee onderzoekers van het DSM in Geleen er in om hier ook werkelijk een proces voor te ontwikkelen. Dit was de voorloper van de huidige Dyneema. Tijdens dit proces lukte het de onderzoekers om lange ketens polyetheen moleculen op te lossen in paraffine. Er ontstond hierdoor een soort gel, waarbij de kristallijne vorm af en toe overging in een recht stuk. Deze gel drukte men door een spinkop, het oplosmiddel verdampte terwijl men aan de vezel trok. De lange moleculen hiervan rolden in stukjes af. Dit gebeurde in lengterichting van de vezel. Meer dan 95% van de moleculen liggen allemaal in de lengterichting van de draad. Daardoor dragen ze nagenoeg allemaal bij aan de treksterkte. De kristalblokjes die zijn ontstaan tijdens het proces, voorkomen dat de molecuulketens over elkaar schuiven. Later ontdekte DSM een beter oplosmiddel: Decaline. Dit gebruikte DSM om een eigen vezel te ontwikkelen. Dit werd Dyneema.

Wanneer kies je voor Dyneema?

Er wordt vaak gedacht dat Dyneema geschikt is voor alleen wedstrijdzeilers. Maar ook toerzeilers kiezen tegenwoordig voor Dyneema. De lijnen zijn goed te splitsen. Dit kunnen onze technische tuigers uiteraard voor je verzorgen. Wil je weten of Dyneema geschikt is voor jouw toepassing? Stel dan gerust even je vraag. Bekijk ons assortiment touwwerk voor onze diverse Dyneema lijnen. Scherp geprijsd en alleen de beste kwaliteit!

Gleistein Ropes 

Onze lijnen zijn gemaakt door onze leverancier Gleistein Ropes. Dit merk is al jaren leider op het gebied van touwtechnologie. Met Gleistein Dyneema ben je er zeker van dat je het juiste, sterke touw in handen hebt wat jij nodig hebt.

IK HEB EEN VRAAG! Hits : 2