Landvasten welke lengte?

Landvasten welke lengte heb ik nodig? Welke dikte? Waarom kraken mijn landvasten zo? Dit en meer lees je in onderstaande blog! 

Krakende landvasten, waarom?

Iets wat jij je wellicht wel eens hebt afgevraagd tijdens een slapeloze nacht op de boot. Voor de een is het een irritant geluid, een ander geniet juist van deze geluiden die het zeilen zo echt maken: het klotsende water, de zingende vallen en de krakende landvasten. Maar, hoe komt het eigenlijk dat je landvasten beginnen te kraken, en wat kun je hier aan doen?

Een landvast kan bij schokken en belasting een beetje beginnen te kraken. Dit gebeurt vaak als de landvasten heel droog en/of oud zijn. Ook kan het zo zijn dat de landvasten vol zitten met vuil zoals zout en zand. Ook dan worden ze droog en stijf. Een aantal tips:

  1. Was je lijnen. Zorg ervoor dat ze schoon en soepel blijven.
  2. Schaf landvastveren aan, oftewel schokdempers. Deze zijn verkrijgbaar in diverse materialen:
  • Kunststof
  • Staal
  • Rubber

Ieder product heeft zijn eigen eigenschappen. Bekijk dan ook goed welke landvastveer geschikt is voor jouw landvast. Dit mag je ons uiteraard ook gerust even vragen. Een landvastveer zorgt ervoor dat het oprekgeluid verminderd. Let er wel goed op dat de stalen veer na enige tijd van gebruik niet zelf begint te piepen en te kraken.

  1. Landvast beschermers. Met landvast beschermers voorkom je dat lijnen schavielen. Daarnaast vermindert het ook de krakende geluiden van bewegende landvasten. Deze landvastbeschermers zijn gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. Je kunt ze gewoon hergebruiken.

Landvasten

Welk type landvast kan ik het beste gebruiken?

Landvasten zijn verkrijgbaar in polypropyleen en polyester. Landvasten van polypropyleen zijn vaak iets goedkoper en blijven drijven. Bijvoorbeeld de Gleistein GeoTwist GeoProp. Een handige eigenschap, zo komt je touw niet snel in de schroef. Wat wel een nadeel is, is dat deze sneller kraken onder spanning. Polyester landvasten hebben een hogere trekkracht, hoge slijtvastheid en deze zijn soepel in gebruik. Daarnaast zijn de landvasten tevens verkrijgbaar in geslagen of gevlochten materiaal. Een geslagen landvast is vaak goedkoper. Neem bijvoorbeeld de traditionele Gleistein Thempest lijn. Een gevlochten landvast is daarentegen weer minder gevoelig voor beschadiging.

Welke maat heb ik nodig?

De lengte en de dikte van je landvast is afhankelijk van diverse factoren. De belangrijkste is natuurlijk het type schip. Hoe langer en zwaarder je schip, hoe dikker de landvast. Daarnaast speelt ook het vaargebied mee. Lig je op een plaats met veel stroming, dan heeft je landvast het veel zwaarder te verduren dan op een beschutte ligplaats. De grootte van je kikkers of bolders is ook belangrijk voor het bepalen van de lijndiameter. Een dikke lijn op een kleine bolder werkt namelijk erg slecht en krijg je moeilijk weer los. De algemene richtlijnen voor de dikte zijn als volgt:

Lengte schip (mtr) Polyester Polypropyleen
8 10 14
10 12 16
12 14 18
14 16 20
16 18 22
19 20 24

Algemene richtlijn voor de lengte van de landvast is 1,5 keer de lengte van je schip. Dus bij een boot van 10 meter, is het advies om een landvast van 15 meter lang te bestellen.

Een andere stelregel luidt: 4 x 1,5 keer scheepslengte + 2 x 2 keer scheepslengte. De twee langere lengtes voor lange lijn naar de wal als je bijvoorbeeld 3 breed in de haven ligt.

Wil je meer weten? Stel dan gerust je vraag. Bekijk ook onze categorie landvasten voor alle landvasten en benodigdheden.

LANDVASTEN & TOEBEHOREN Hits : 451