Wanneer tuigage vervangen?

Is jouw verstaging aan vervanging toe? Dit is van meerdere factoren afhankelijk zoals o.a. gebruik, vaargebied en trim. Iedere tuigage is uniek

Eens in de zoveel tijd is je verstaging aan vervanging toe. Een hiervoor ongeschreven verzekeringstechnische richtlijn is rond de 12-15 jaar. Controleer daarom het voorstag bovenin bij de terminal. Dit is van meerdere factoren afhankelijk zoals o.a. gebruik, vaargebied en trim. Iedere tuigage is uniek. Met verstaging vervangen kunnen wij je helpen.
 

Je hebt vast zelf je verstaging eens gecontroleerd. Op het oog ziet het er vaak nog prima uit. Let eens kritisch op de schroefdraad van de wantspanners, is die onbeschadigd en gangbaar? Een veel voorkomend probleem is een “open gedraaide voorstag”. Door een eens meegedraaide genuaval kan dit probleem ontstaan. Controleer daarom het voorstag bovenin bij de terminal. Bij twijfel kunnen wij je adviseren en/of de tuigage-inspectie voor je uitvoeren. De uiteindelijk verstaging vervangen kunnen we uiteraard verzorgen.

OFFERTE AANVRAGEN

Verstaging op maat bestellen

Verstaging op maat bestellen? Alle verstaging kunnen wij voor je na maken. Met modern meetapparatuur worden maten genomen, waarna deze worden ingevoerd in een speciaal ontwikkeld programma. Hierna worden de lengtes in onze tuigerij nauwkeurig afgemeten. De verstaging kan prefab gemaakt worden, nog voordat de mast aan boord is geweest. Voor het op maat maken van je verstaging hebben we een aantal gegevens van je nodig.

Verstaging

Verstaging verzenden of langsbrengen

Je kunt gemakkelijk je oude verstaging bij ons in leveren. Hierdoor kunnen wij exact nameten hoe lang de nieuwe verstaging er uit moet komen te zien. Rol elke staalkabel individueel op en hang er eventueel een label aan. Het mooiste zou zijn als je de wantspanners aftapet op de stand zoals ze hebben gestaan. Als je eventueel toggels en sluitingen hebt, kun je ze altijd meesturen. Mogelijk kunnen we die in de nieuwe situatie laten vervallen. Hierdoor weten wij welke stagen het betreft. Na het inmeten van de verstaging, zullen wij je een offerte sturen. Na akkoord gaan we aan de slag! Hierna kunnen we het naar je opsturen of kun je het afhalen in Stavoren.

Verstaging op maat

Voordat je verstaging bestelt, kijk dan altijd even naar de volgende drie punten:

 1. De lengte en de diameter van de huidige staalkabel;
 2. De huidige fittingen;
 3. De huidige spanners.

Welke staalkabel je nodig hebt mag je eventueel erbij vermelden. Op basis van onze ervaring kunnen wij je hierin uiteraard ook adviseren. Bij het meten van de staaldraden meet je het totale systeem, dus van hart tot hart. We maken verstaging op de millimeter nauwkeurig na. De fittingen en terminals zijn er in verschillende soorten en maten. De meeste terminals kunnen alleen met een professionele walsmachine aan staalkabel gewalst worden. Dit kunnen wij uiteraard voor je doen. Wij kunnen je een advies geven welke terminals het beste zijn voor jouw toepassing. Bij de spanners kun je een keuze maken uit een RVS gesloten-huis spanner of een brons-verchroomde open-huis spanner. Wij adviseren je graag welke spanner het meest geschikt is voor jouw toepassing. 

Voorstag vervangen in rolreefsysteem

Wil je ook de voorstag vervangen in het rolreefsysteem? Dan komen wij de verstaging afleveren en het voorstag vervangen in het rolreefsysteem. We vragen je hierbij deze beschikbaar/bereikbaar te hebben zodat dit eenvoudig uitgevoerd kan worden. Als aanvulling kan in overleg gekozen worden om de mast gelijk te zetten en af te trimmen. Hiervoor is nauw overleg met jou, de jachthaven (i.v.m. gebruik mastenkraan) en ons noodzakelijk om alles vlot te laten verlopen.

Gespecialiseerde tuigers

Werken met passie en enthousiasme voor het vak, al sinds 1904.

Al sinds 1904 is M. de Groot actief binnen de scheeps- en jachttuigerij. Wij zien het tuigen van schepen en jachten niet als iets wat wij ‘er even bij doen’. Technisch tuigen is het vak waar wij allemaal gek op zijn, waar we enorm veel energie uithalen en bovenal veel energie in steken. Samen gaan we voor het beste resultaat! Onze tuigers geven je graag een advies.

Verstaging inspectie

Tuigage op een zeilboot krijgt grote krachten te verduren. De windkracht, de druk in het zeil en ook de weerstand van de romp in het water spelen een rol. De verstaging heeft de taak om de mast overeind te houden. Het is natuurlijk uitermate belangrijk dat de verstaging in een goede conditie verkeerd. Een verstaging inspectie wordt daarom ook aanbevolen.

Een metershoge mast die blijft staan door een paar staaldraden. De staaldraden zijn enorm sterk, maar velen realiseren zich de krachten niet in het staand want. Zichtbare schade aan stagen en wanten is een signaal dat deze direct vernieuwd moeten worden. Haarscheuren in aangewalste terminals, spanners, mastplaten en ander beslag. Echter, niet alles is met het blote oog waar te nemen. Of een staaldraad goed in de huls is gestoken, bijvoorbeeld. Daarom is het goed om van tijd tot tijd een verstaging inspectie te laten doen. Jachttuigerij.nl helpt je hier graag bij.

Middels onze inspectie controleren we op alle belangrijke delen van de tuigage; waaronder de bevestigingspunten voor verstaging, zalingbasis, lummelbeslagen etc. De inspectie kan zowel op staande als op liggende mast worden uitgevoerd. Met staande mast zijn uitlijning en andere praktische punten beter te beoordelen.

U ontvangt na deze inspectie een volledig uitgewerkte rapportage met foto’s en adviezen. Per onderdeel de status aangegeven. Een vervangingsvoorstel wordt, indien nodig, meteen meegestuurd met de rapportage.

Wil jij je verstaging laten inspecteren? Vul dan onderstaande formulier in. Ook voor vragen kun je gerust dit formulier invullen. We helpen je graag verder.

Service op locatie

Wij zijn gevestigd aan het IJsselmeer in Stavoren, Friesland. Je kunt ons vinden aan de Kooijweg, nummer 30. Ook rijden we met onze servicebussen naar diverse locaties in het noorden van het land.

Onze servicebussen zijn uitgerust met alle nodige machines en gereedschappen. Indien gewenst kunnen wij jouw mast en verstaging voor je (de)monteren. Je kunt je oude verstaging opsturen, zodat wij dit exact kunnen namaken in onze werkplaats. Onze tuiger kan ook op locatie komen om jouw verstaging te vervangen.

Meer informatie

Verstaging vervangen

offerte aanvraag

Voor een vrijblijvende offerte vul je onderstaand formulier in. De offerte is geheel vrijblijvend en ontvang je binnen een aantal werkdagen in je inbox. 

  Shop

  Waarmee kunnen wij je helpen?

  Onze merken

  Bij Jachttuigerij.nl maken we alleen gebruik van de beste kwaliteit producten.