Krakende landvasten

Krakende landvasten, waarom?

Slapeloze nachten

Iets wat jij je wellicht wel eens hebt afgevraagd tijdens een slapeloze nacht op de boot. Voor de een is het een irritant geluid, een ander geniet juist van deze geluiden: het klotsende water, de zingende vallen en de krakende landvasten. Maar, hoe komt het eigenlijk dat je landvasten beginnen te kraken, en wat kun je hier aan doen? We vertellen je er graag meer over.

Ouderdom en vuil

Een landvast kan door schokkende belasting een beetje beginnen te kraken. Dit gebeurt vaak als de landvasten ouder worden. In de loop van jaren verzamelt er zich allerlei vuil in de lijnen. Zout, zand en ander vuil en aanslag. Er ontstaat hierdoor wrijving in de lijn welke het kraken veroorzaakt.

verouderde landvasten

Schokbelasting

Je landvasten iets “langer” vast zetten vermindert in de eerste plaats de schokbelasting. Je kan het vergelijken met afmeren zoals je op getij gewend bent. Doordat het landvast langer “staat” kan deze de schokbelasting beter absorberen.

Reinigen

In het gebruik kun je intrede van vuil maar beperkt tegen gaan, door ze bijvoorbeeld na gebruik schoon op te bergen. Qua onderhoud kan je gedurende het seizoen de lijnen spoelen met schoon water. Na het seizoen kun je de lijnen natuurlijk (laten) wassen.

Hulp nodig?

Heb je over dit onderwerp een vraag, zoekt u nieuwe landvasten maar weet niet de juiste keuze te maken. We helpen je daarbij graag. Je kunt altijd je vraag stellen via het contactformulier, mail of telefonisch. Bekijk ook ons aanbod landvasten van de beste kwaliteit. In deze categorie kun je tevens landvastveren en diverse schokdempers terug vinden.

BEKIJK ONZE LANDVASTEN DOWNLOAD BLOG IN PDF