Welke blok voor mijn toepassing? 

Er zijn erg veel verschillende blokken leverbaar, maar welke is nu voor jou de beste? Je kiest in de eerste plaats een blok dat past bij de toepassing. Aan boord kan je daarbij denken aan schoten, vallen, reguleer- of trimlijnen, talies en achterstagen. 

Toepassing

Je kunt de toepassing van het blok in het algemeen verdelen in vier groepen: dynamisch, statisch, laag belast en hoog belast. Op basis hiervan kijk je in de volgende stappen naar de lagering, de maat en de uitvoering.

  1. Lagering

Van een schootblok verlang je dat deze uiterst licht loopt. Klinkt logisch, maar dat wil je toch voor alle blokken? Natuurlijk, maar voor een schootblok is minimale wrijvingsweerstand  belangrijker dan bij een valblok bijvoorbeeld. Daarvan wil je juist dat deze hoge piekbelasting kan dragen. De type lagering van een de schijf is dus erg belangrijk.

De belangrijkste lageringen en hun toepassing (voorbeelden):

Lagering Toepassing
Buslager (plain bearing) Hoge statische belasting. (vallen, talies.)
Kogellager (ball bearing) Dynamische belasting. (schoten, reguleer- of trimlijnen.)
Naaldlager (roller bearing) Hoge dynamische belasting. (bakstagen, achterstagen, german sheeting, spinnakerschoten.)
Enkelschijfsblok

Plain Bearing

Buslager

Selden BBB Enkelschijfs met Sluiting

Ball Bearing

Kogellager

Roller Bearing

Naaldlager

  1. Maat

Nadat de type lagering is afgestemd op de toepassing, zoek je naar de juiste maat van het betreffende blok. Welke maat je nodig hebt, hangt weer af van de belasting (kracht) en de lijndiameter. Beide zijn even belangrijk. Op de meeste moderne jachtblokken staat vaak de maximale belasting en lijndiameter aangegeven. De maximale belasting wordt aangegeven met SWL en de breeksterkte met BL.

Breeksterkte (Breaking Load, BL)

De breeksterkte van een blok is de verwachte belasting waarbij het product bezwijkt onder zijn last.

Veilige Werk Last (Safe Working Load, SWL)

De veilige werklast is max. belasting waarbij een product onder normale omstandigheden en gebruik normaal blijft functioneren. Per producent, productgroep en toepassing kan de verhouding tussen breaking load en safe working load verschillen.

 

Praktijk

In bestaande situaties, zoals bij vervanging, is de lijndiameter vaak leidend in de keuze voor de maat van het blok. Is de situatie nieuw, gewijzigd of wil je upgraden? Dan is het aan te raden e.e.a. opnieuw te overwegen en van uit de basis te redeneren. Zo kan de belasting op een blok veranderd zijn door gebruik van hoogwaardige(re) zeilen of touwwerk, gewijzigde vertraging of bediening.

  1. Uitvoeringen

Enkel- en meerschijfs blokken met verschillende bevestigingsmogelijkheden zoals pennen, beugels, wartelende sluitingen of dyneema loops. Uitvoering met camcleat of ratelende blokken. Welke uitvoering kies je? Bekijk ook eens onze andere blogs over de diverse uitvoeringen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij de keuze naar het optimale blok voor jouw toepassing? Wil je jou keuze even “tegen het licht houden” of heb je een uitvoerig vraagstuk zoals het opzetten van een hele dekuitrusting? laat het ons gerust weten. Wij staan graag voor je klaar.

BEKIJK ONZE JACHTBLOKKEN DOWNLOAD BLOG IN PDF