Gesmeed RVS – sterk en betrouwbaar

Onze leverancier Wichard specialiseert zich al sinds 1919 in het smeden van hoogwaardige roestvaststaal en titanium producten voor uiteenlopende markten, waaronder de jachtbouw. In de fabriek hebben we dit mogen bekijken.

Wat is smeden?

Na een uitvoerige kwaliteitscontrole van de ingekomen RVS basismaterialen worden deze gesmeed. Het homogene staafvormig basisproduct wordt verwarmt in gas- of inductieovens. Zodra de staaf voldoende is verhit, wordt deze machinaal tot zijn ruwe vorm gesmeed.

In het navolgende, veelal handmatige proces van ca. 21 stappen voor bijvoorbeeld een karabijnhaak, wordt het product verder bij-, afgewerkt en samengesteld.

Gesmeed of gegoten?

Het belangrijkste verschil tussen smeden en gieten is dat bij smeden een homogeen product wordt gebruikt, wat je vóóraf aan diverse kwaliteitscontroles kan onderwerpen. Bij een gegoten product bestaat het risico dat tijdens het afgieten onzuiverheden en luchtbellen in het eindproduct ontstaan.

Prijsverschil

Door het arbeidsintensieve proces van smeden is de verkoopprijs hoger maar dan krijg je de volgende aspecten er gratis bij:

  • Grotere betrouwbaarheid: het vervormt bij overbelasting en breekt dus niet spontaan.
  • Hogere breeksterkte: Een homogeen product heeft een grotere breeksterkte doordat de structuur niet is aangetast.

Kwaliteit, veilig en betrouwbaar

Wij kiezen voor bovengenoemde aspecten en dus voor gesmede artikelen. Als prijs niet uitdrukkelijk leidend is koopt u bij ons hierom dus gesmeed!

Hulp nodig?

Wil je advies of heb je nog een vraag? Wij helpen je graag verder om elke toepassing het juiste type gesmede product te kiezen.