Gesmeed RVS – de voordelen

Al sinds de oprichting van Wichard in 1919 heeft het merk zich gespecialiseerd in het smeden van RVS producten en onderdelen. Smeden heeft veel voordelen als het wordt gebruikt voor fittingen als sluitingen, karabijnhaken en pad eyes. We vertellen je graag meer over gesmeed RVS en de voordelen ervan. 

Wat is smeden?

Smeden zoals toegepast door het merk Wichard bestaat uit het verwarmen van roestvrijstalen staven in gas- of inductieovens. Zodra de staaf is verwarmd, wordt deze op een stuk gereedschap geplaatst en vervormd door een ander stuk gereedschap, zodat het RVS zijn ruwe basisvorm krijgt.

Na het smeden, volgen nog verschillende andere productiefasen, zoals:

Het trimmen om overtollig materiaal te verwijderen, tribo-finishing om scherpe randen te verwijderen en het een glanzende look te geven, bewerkingen voor gaten en schroefdraden en montages om bijvoorbeeld veren op karabijnhaken of wartels te monteren.

Waarom kiezen voor gesmeed product?

Op een zeiljacht moeten RVS fittingen zowel mechanische sterkte bieden als corrosiebestendig zijn. Om de veiligheid van de bemanning te garanderen, moeten fittingen zoals sluitingen en haken bestand zijn tegen vermoeiing. Dit betekent dat ze herhaalde krachten moeten kunnen weerstaan om plotselinge breuk te voorkomen. Gesmeed RVS heeft al deze voordelen. Door het roestvrijstaal te verhitten zonder het te smelten, helpt het om de homogene structuur van het metaal te behouden. Het voorkomt ook het binnendringen van onzuiverheden en luchtbellen.  Bovendien kunnen relatief compacte onderdelen worden geproduceerd.

De voordelen van gesmeed RVS op een rijtje:

  • Betere mechanische sterkte
  • Vermoeiingsterkte: die voorkomen dat het onderdeel plotseling breekt
  • Betere corrosiebestendigheid
  • Geoptimaliseerde maat

Ten slotte blijft het smeden in wezen een handmatige klus, de karabijnhaak heeft alleen al 21 productiestappen nodig. Wil je advies over je keuze bij diverse RVS producten? Stel dan gerust je vraag. Wij helpen je graag verder. Met een team van technische tuigers staan we voor je klaar.

Hits : 56