Het ambacht van het bekleden van staaldraad

Staaldraad bekleden, een prachtig oud ambacht. Ook nu bekleden (omwikkelen) wij nog staaldraden. Om de levensduur van de verstaging te vergroten, maar ook om de zeilen te beschermen. Wij vertellen je graag en hoe dit werd en nu nog wordt gedaan, maar dan in een modern jasje.

 

Trenzen, smarten en kleden

Nadat de staaldraad met koubeitel en hamer op maat was gekapt en voorzien werd voorzien van gesplitste kousen, kon de conservering beginnen.

Bekleden van staaldraad

Trenzen is het vullen van de tieren. Met een dun geteerd touw werden de tieren van de kabel opgevuld zodat de staaldraad egaal rond werd, waarna het smarten uitgevoerd kan worden.

Het smarten is het afdichten van de staaldraad met een smal en dunne reep zeildoek, gedrenkt in lijnolie. Wanneer de smarting was gelegd, werd deze met zeilgarens ‘gemarld’, waardoor deze goed vast bleef zitten.

De laatste fase is het kleedden. Dit is het omwikkelen van de staalkabels. Dit werd en wordt met behulp van een kleedkuil gedaan, hiermee word het kleedsel goed strak gewikkeld. Dit proces werd vroeger door twee man uitgevoerd.

 

 

Bekleden van staaldraad

 

Ambacht in een modern jasje

Tegenwoordig is het bekleden van staaldraad een geautomatiseerd proces. De gespannen staaldraden worden gekleed met een geautomatiseerde kleedkuil. Veelal wordt er met een zwart kleedsel gewerkt, maar in sommige gevallen wordt dit ook in andere kleuren en materialen gedaan.

Kunnen we helpen?

Ben jij nieuwsgierig geworden of is het bekleden van staaldraad iets voor jouw schip en wil je meer informatie? Neem gerust contact ons op. We vertellen je er graag meer over.