Hoe houd jij je RVS roestvrij?

Roestvrijstaal is een prachtig materiaal, en als je het goed behandeld, zal het voor altijd helder en roestvrij blijven. Helaas, natuurlijk zeewater is een van de meest agressieve en corrosieve middelen waar het RVS mee te dealen heeft. Zelfs het ‘zuurbestendige’ RVS316 heeft een beetje onderhoud nodig om het RVS roestvrij te houden.

Een kwestie van tijd

In het geval van de RVS316 boven water, is het grote probleem de tijd. Zout water is zeer agressief voor vrijwel elke verbinding. Het belangrijkste is dan ook om de contacttijd zo kort mogelijk te houden. In natte, gematigde omstandigheden zoals in Scandinavië, de Canadese westkust, het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland, zorgt de regen dat dit probleem wordt opgelost. In warmere en droge omstandigheden, zoals Zuid-Europa en het Midden-Oosten, zijn deze zaken heel anders. Op deze plaatsen zal al het zoutwater dat van onderaf op het staal wordt gespoten, voor altijd op het staal blijven plakken. Hier is dan ook weinig kans op regen. Dezelfde omstandigheden worden waargenomen tijdens het droge seizoen in de Caraïbische gebieden, de Stille Oceaan of in Zuid-Oost Azië. Echter krijgen deze laatste gebieden onwijs veel regen in het natte seizoen, waardoor reinigen met zoetwater overbodig is.

RVS Roestvrij

Putcorrosie

Het zoute water veroorzaakt zeer waarschijnlijk putcorrosie. Hoewel dergelijke corrosie niet operationeel een storing veroorzaakt, ziet er zeer onaantrekkelijk uit en moet worden vermeden. De beste en goedkoopste manier op putcorrosie te voorkomen, is om de contacttijd altijd laag te houden. Het zo snel mogelijk schoonmaken van het zoute water, zorgt ervoor dat de contacttijd kort is, waardoor het risico op corrosie lager wordt.  Hoe vaker je spoelt met zoetwater, hoe beter. Een grondige reiniging om de twee weken zou de slag moeten slaan.

Let er vooral op dat fittingen onder een gevlochten staalkabel bijzonder gevoelig zijn voor het verzamelen van zout, net als het vlechtwerk van de kabel zelf. Vanwege de zwaartekracht zijn de bovenste fittingen (naar beneden gericht) minder blootgesteld aan zout water. Die hoef je dus ook niet zo vaak af te spoelen met zoetwater.

Is er geen zoetwater beschikbaar? Dan is de op één na beste oplossing om te spoelen met het zoute water en het staal daarna onmiddellijk te drogen. Maar, waar mogelijk, maak zo vaak mogelijk gebruik van water met weinig chloride (zoetwater).

Wil je meer weten over hoe jij je RVS roestvrij houdt? Vragen over je verstaging?

Bekijk dan even onze pagina over het vervangen van je verstaging. Met een team van ervaren tuigers van tuigerij M. de Groot helpen we je graag.

Bron: Blue Wave

 

Hits : 232