Staaldraden voor verstaging

Duizend-en-een draden voor verstaging, waarom is er zoveel keuze?

Elke staaldraad heeft zijn of haar sterke en zwakke eigenschappen. Hoe een staalkabel is opgebouwd, bepaalt de karakteristiek voor een kabel. Elke staalkabel is opgebouwd uit strengen. Deze strengen zijn op hun beurt opgebouwd uit draden. Er zijn vele soorten en maten, maar hoe weet je welk type staaldraad geschikt is voor je verstaging? Wat zijn de verschillen tussen deze draden? We vertellen je er graag meer over.

Draad

De fabricage van staaldraden begint bij een enkele draad. De vorm, het materiaal en de afmeting zijn van invloed op de uiteindelijke karakteristiek van de staalkabel. De meest gebruikte vorm is een rond. Daarnaast kennen we diverse andere vormen, zoals in de afbeeldingen hieronder is weergegeven.

 

  • Rond
  • Driehoek
  • Rechthoek
  • Ovaal
  • Z-profiel
  • H-profiel
  • Trapezium profiel

Strengen

Bovengenoemde draden worden in diverse samenstellingen geslagen tot één streng. De samenstelling en het gebruik van verschillende draden geeft een streng zijn souplesse, stijfheid of vorm-vastheid. Op deze manier worden er diverse soorten staaldraden gevormd met verschillende eigenschappen voor verschillende toepassingen.

Kabels 

Van de strengen worden uiteindelijk diverse kabels gemaakt. De welbekende staalkabels hebben een doorsnee zoals op de volgende afbeelding:

 

1×19, 7×19 of compact?

De 1×19 is een stijve staalkabel met een hoge breeksterkte en bestaat uit 19 strengen van 1 draad. Ideaal voor staand want. De kabel wordt vaak toegepast bij constructies die onder langdurige belasting staan. De kabel is goed bestand tegen dynamische belasting in de lengte richting. De opbouw van deze kabel maakt dat deze niet geschikt is voor “lopend want”, dus gebruik in blokken en schijven.

Als je de 1×19 compacted draad hiernaast zou leggen, kun je zien dat de draden van die kabel een trapezium en een H-profiel hebben, zoals hiervoor beschreven. Door een compacted strand te gebruiken, wordt de kabel sterker en heeft dan ook een hogere breeksterkte. Deze kabel is zeer stug, dit komt doordat de strengen door hun vorm, precies in elkaar passen. Je hebt hierdoor dus meer materiaal in de doorsnee, waardoor de breeksterkte omhoog gaat en de constructie rek naar beneden.

De 7×19 is een staalkabel die bestaat uit 7 strengen, van elk 19 draden. Deze kabel is soepeler dan de 1×19 en is beter geschikt voor “lopende want”. De breeksterkte is echter lager dan de 1×19. Deze draad wordt bij jachten vaak gebruikt als achterstagspruit. De draad is geschikt om over schijven te lopen.

De 6×36 constructie is nog soepeler doordat draden in de strengen dunner zijn. De breeksterkte is hoger dan die van 7×19 en maakt dat dit een goed alternatief is voor de 7×19.

 

IK HEB EEN VRAAG OVER STAALDRAAD! Hits : 262