Staand want zeilboot

Staand want voor je zeilboot. Onmisbaar natuurlijk. Daarnaast komt het heel precies wat voor lijnen je aanschaft, welk beslag etc. We helpen je hier graag bij. Bekijk ons uitgebreide assortiment op de webshop voor zeilers.

Staand want zeilboot

Met want van een schip worden alle stagen en lijnen van de mast bedoelt. Het want word onderverdeeld in staand en lopend want. Staand want zorgt er voor dat de mast op zijn plek blijft staan. Het lopen want zijn alle vallen en het andere touwwerk. Het dient allebei een heel ander doel. Het lopend want moet buigzaam en soepel zijn. Lage rek is juist veel belangrijker voor staand want.

Het staand want is onder te verdelen in de volgende stagen.

  • Topwant
  • Hoofdwant (zijstagen)
  • Voorstag
  • Hekstag (achterstag)
  • Babystag
  • Bakstag

Het topwant bestaat uit de zijstagen vanaf het punt waarop de voorstag op de mast is bevestigd, via de zalingen naar de wantputtingen. Het hoofdwant bestaat uit de zijstagen, die vanaf het punt waarop de zalingen bevestigd zijn op de mast lopen naar de wantputtingen. Dit want loopt allemaal dwarsscheeps. Dwarsscheepse verstaging noemen we want en langsscheepse stagen noemen we stagen. De voorstag loopt van de voorpunt naar de mast. Bevestigd op een punt lager dan de top, vaak op 7/8e van de totale hoogte. Bij een topgetuigde mast loopt deze wel naar de masttop. De hekstag of achterstag is een stag die loopt van de top van de mast naar de achterkant van het schip.

Bij een fractioneel getuigd schip kun je met deze stag de kromming regelen van de mast. De hekstag aantrekken zorgt dan automatisch ook voor meer spanning op de voorstag. Hiervoor zijn er bakstagen. Ook op een topgetuigd schip kun je met de hekstag de spanning op de voorstag en fok regelen. De kromming van de mast niet, hiervoor heb je een babystag nodig. Een babystag is een voorstag van het bevestigingspunt van de zalingen naar een wantputting op het voordek. Een bakstag is een stag die loopt vanaf het bevestigingspunt van de voorstag op de mast schuin naar achteren. Met een bakstag kun je de bolling van de voorzeilen trimmen, maar deze kan ook noodzakelijk zijn als ondersteuning van de mast als de achterstag ontbreekt.

staand want zeilboot

Staaldraad

Verstaging is meestal gemaakt van staaldraad. Staaldraad is eenvoudig te verwerken. De meeste staaldraadverstaging wordt gemaakt van 1×19 RVS. Staaldraad wordt aangeduid aan de hand van de manier waarop de strengen zijn samengesteld. Bijvoorbeeld: een 1×19 staaldraad bestaat uit 19 enkele draden. Staaldraden van 7×19 zijn samengesteld uit 7 strengen die gemaakt zijn van 19 draden. De eigenschappen van de staaldraden zijn afhankelijk van de manier waarop het is samengesteld en de hoeveelheid materiaal bij een willekeurige doorsnede.

Wilt u meer weten over uw staand want en bent u benieuwd of u dit moet vervangen? Vul gerust onderstaande formulier in of bekijk onze shop voor diverse producten voor uw zeiljacht. Onze technische tuigers staan voor u klaar.

VERSTAGING VERVANGEN? Hits : 172