Stemball Terminals, Cups & Cocquilles

Welke ankerplaten en terminals gebruikt worden, wordt in de eerste plaats door de mastenproducent bepaald. Zij hebben elk hun eigen “standaard”. Niet elke terminal en bevestiging leent zich voor ieder doel. We vertellen je graag meer over stemball terminals, cups en cocquilles. 

Stemball Terminals

Stemball Terminal


In de vorige blog hebben we gesproken over inhaak terminals. Een Stemball terminal dient het zelfde doel, maar op een andere manier. Zoals je hiernaast kan zien heeft de Stemball, in tegenstelling tot de inhaak terminal een ronde kop, en daarmee veel meer een dragend oppervlak.

De bevestiging in de mast voor deze terminals noemt men coquilles. Deze hebben een brede steun in het mast profiel, het gedeelte waar de stemball in aangrijpt steekt uit buiten het mast profiel. De terminal heeft enig bewegingsvrijheid in de coquille zodat deze de ideale lijn volgt.

 

Om te zorgen dat de pasvorm goed is bestaat er de mogelijkheid om “cups” toe te passen. Deze worden om de stemball in de coquille gelegd. Alles te samen is dit een goede vorm van bevestigen die ook voor grotere stagdiameters, en dus hogere belasting goed toegepast kan worden.

.

Liefde voor je tuigage

Maar ook voor deze bevestigingen geldt, heb er aandacht voor. Op de eerste plaats  het algemene uitgangspunt: “het past, of het past niet.” Dat is ook bij deze stemball terminals belangrijk. Er zijn van de verschillende merken diverse maten en uitvoeringen leverbaar. Ook per kabeldiameter kan de grootte en de radius van de stemball verschillen.

In verband met materiaalverschillen van de coquilles en de mast is gebruik van isolerende pasta ten zeerste aan te raden. Hiermee wordt de electrolytische werking zoveel mogelijk beperkt. Dit geldt overigens voor alle gemonteerde roestvaststalen onderdelen aan de mast.

Zelf aan de slag met de mast? Heb je vragen of wil je werkzaamheden door ons laten uitvoeren door onze ervaren tuigers? Laat het weten via onderstaande contactformulier. We denken graag met je mee.

IK HEB EEN VRAAG! Hits : 79