Vallen uitgelicht

Een val is de naam voor de lijn waarmee je het zeil van een zeilschip omhoog hijst. De levensduur van je vallen hangt ongeveer rond de 10 jaar. Er zijn uiteraard verschillende factoren die deze levensduur beïnvloeden, zoals Uv-straling, belasting van de lijn en het goed (of juist gebrek aan) onderhoud. Wanneer je vallen toe zijn aan vervanging vertellen we je graag.

Wanneer is een val toe aan vervanging?

Er komt een moment dat de vallen vervangen moeten worden, maar hoe bepaal je nu eigenlijk de juiste lijn voor jouw schip? Rek van de val, of eigenlijk het gebrek eraan, is heel belangrijk bij het kiezen van een val. Tijdens een flinke windvlaag wil je natuurlijk niet dat je spanning op het zeil verliest. Je lijnen van spanning af halen op het moment dat je niet vaart is een tip om de levensduur van je lijnen te verlengen. Een andere reden om je vallen te vervangen is omdat je van polyester over wilt stappen naar Dyneema.

Welke vallen zijn er?

Voor de ontspannen toerzeiler zal een polyesterlijn zonder constructierek volstaan. Gleistein’s Cup is hiervoor een goede optie. In tegenstelling tot andere polyester lijnen is de kern van Cup opgebouwd uit parallelle vezels, wat zorgt voor minimale rek. Prijstechnisch is deze lijn ook nog eens zeer voordelig.

Als sportievere zeiler stel je wellicht wat meer eisen en wil je de rek beperken tot een minimum. In dat geval kun je kiezen voor de Gleistein Megatwin Dyneema lijn. Deze is uitgevoerd met een 100% Dyneema 12-strengs gevlochten kern bestaande uit DSM’s SK78 vezels. De polyester binnen- en buitenmantel mantel zorgen voor optimale grip in je valstoppers. Een iets prijsaantrekkelijker optie is de MegaTwin 07 lijn van Gleistein. Qua opmaak is de lijn identiek aan de Dyneema MegaTwin lijnen, maar heeft 70% van de breeksterkte, meer dan genoeg voor 70% van de zeilers.

-15%
dé polyester val met de minste rek Oorspronkelijke prijs was: € 2,00.Huidige prijs is: € 1,70.
-15%
all-rounder op het hoogste niveau Oorspronkelijke prijs was: € 5,75.Huidige prijs is: € 4,88.
-15%
dé betaalbare Dyneema val Oorspronkelijke prijs was: € 2,35.Huidige prijs is: € 1,99.

Hulp nodig?

Wil je advies of heb je nog een vraag? Wij helpen je graag verder bij het uitzoeken van de juiste val, passend bij jouw wensen en schip.