Wanneer is het tijd om je verstaging te vervangen?

Wat is een verstaging?

Een stag is een dik touw of een staaldraad die loopt van een zo hoog mogelijk punt in de mast naar een vast bevestigingspunt op dekniveau van het schip. Verstaging is het geheel van stagen die gebruikt worden om een mast op een schip overeind te houden.

Wanneer toe aan een nieuwe verstaging?

Eens in de zoveel tijd is je verstaging aan vervanging toe. Een hiervoor ongeschreven verzekeringstechnische richtlijn is rond de 12-15 jaar. Controleer daarom het voorstag bovenin bij de terminal. Dit is van meerdere factoren afhankelijk zoals o.a. gebruik, vaargebied en trim. Iedere tuigage is uniek.

Hoe pak je dit aan?

Je hebt vast zelf je verstaging eens gecontroleerd. Op het oog ziet het er vaak nog prima uit. Let eens kritisch op de schroefdraad van de wantspanners, is die onbeschadigd en gangbaar? Een veel voorkomend probleem is een “open gedraaide voorstag”. Door een eens meegedraaide genuaval kan dit probleem ontstaan. Controleer daarom het voorstag bovenin bij de terminal.

Contact met M. de Groot

Al sinds 1904 is M. de Groot actief binnen de scheeps- en jachttuigerij. Wij zien het tuigen van schepen en jachten niet als iets wat wij ‘er even bij doen’. Technisch tuigen is het vak waar wij allemaal gek op zijn, waar we enorm veel energie uithalen en bovenal veel energie in steken. Samen gaan we voor het beste resultaat! Bij twijfel kunnen wij je adviseren en/of de tuigage-inspectie voor je uitvoeren. De uiteindelijk verstaging vervangen kunnen wij uiteraard verzorgen.

Neem contact op