Welke rodkicker moet ik kiezen?

De juiste rodkicker kiezen kan soms lastig zijn. Met deze tool proberen wij je te helpen bepalen welke Selden rodkicker geschikt is voor jouw type schip. We helpen je door het proces heen in een aantal stappen. Bij de invulmogelijkheid hieronder vul je de gegevens in. Een toelichting:

1. Topgetuigd of Fractioneel

Allereerst is het belangrijk om aan te geven of je schip topgetuigd of fractioneel getuigd is. Om je het verschil te laten zien, hebben we hieronder een illustratie weergegeven. Dit is belangrijk voor de volgende stap.

topgetuigd vs fractioneel getuigd

foto sailmagazine.com

2. Waterverplaatsing of max. righting moment

De waterverplaatsing van een schip of het max. righting moment (scheepsstabiliteit) is niet altijd bekend bij een eigenaar. Dit is gemakkelijk op te zoeken via deze link. Vul het type schip in en bekijk wat de waterverplaatsing of het max. righting moment is van jouw schip. Dit is belangrijk voor de keuze van de rodkicker.

3. XBH Maat 

De XBH maat is gemakkelijk zelf op te meten. Dit is de hoogte van de onderkant van de mast tot aan de bovenkant van de giek. Op deze tekening wordt duidelijk weergegeven vanaf waar tot waar je moet meten. Deze maten worden gegeven in millimeters.

XBH maat mast

4. Omtrek van de giek of Selden Giektype

Het type giek is belangrijk, zodat we kunnen achterhalen wat het gewicht ervan is. Dit kunnen we tevens doen op basis van de omtrek ervan.

5. E-maat 

De E-maat hebben wij nodig om te kunnen achterhalen welk type gasveer je nodig hebt. De E-maat is de lengte van het onderlijk van het grootzeil. Deze meet je net als de giek vanaf de achterkant van de mast (vanaf het bevestigingspunt) tot de zwarte tape op de giek.

6. Type zeil

Voor het gewicht op giek is het belangrijk te weten welk type zeil je hebt. Maak je keuze uit conventioneel of een rolzeil.

7. Bediening neerhouder

Tot slot de bediening. Bij het aangeven of je er een eventueel een talie bij wil, is het belangrijk om te weten of de mast bediend wordt of naar de kuip geleid moet worden.

Beschik je momenteel niet over een Selden mast of giek, dan moet je rekening houden met de mastbeslagen of de rodkicker daar wel op past. Bekijk hiervoor alvast de brochure van Selden, op pagina 75-77.

Selden rodkicker voor jouw type schip?

Wil jij ook de juiste Selden rodkicker voor jouw type schip? Vul dan onderstaand formulier in. Na het invullen van het formulier komen wij zo snel mogelijk terug met een antwoord welk type rodkicker geschikt is voor jouw zeilboot.

    Anti-spam vraag: