Welke uitvoering van een blok kies ik?

Enkel- en meerschijfs blokken met verschillende bevestigingsmogelijkheden zoals pennen, beugels, wartelende sluitingen of dyneema loops. Uitvoering met camcleat of ratelende blokken. Welke uitvoering kies je? 

Schijfloze blokken

Extreem hoge breeksterkte, robuust en desondanks licht in gewicht? Dat zijn de aluminium, schijfloze blokken. Ook wel bekend als low-friction rings of loop thimbles. Deze worden gebruikt in barberhaulers, cascades van achterstagen en giekneerhouders. Over het algemeen daar waar grote krachten in het spel zijn en/of waar beperkte ruimte is.

Stand-Up blokken

Blokken worden uitgevoerd met een veer of up-stand rubber wanneer deze in onbelaste toestand niet mogen omvallen of heen en weer slaan. Denk daarbij aan geleide blokken voor vallen bij de mastvoet, of als schootvoering op het potdeksel of in het gangboord.

Ratelblokken

Wanneer dynamisch belaste lijnen (bijvoorbeeld schoten) met de hand worden bediend komt de extra houdkracht van een al dan niet automatisch ratelend blok erg van pas. Zodra de ratelfunctie ingeschakeld is geldt een factor 1:10 tot 1:15 in houdkracht, een enorm verschil!

Blokken met camcleat

Daar waar snel gehandeld moet worden. Meestal van toepassing op open (kiel)boten, maar ook op kajuitzeiljachten als talies van neerhouder, runners (lopende bakstagen) en verstelbare achterstagen. Bij deze blokken wordt de breeksterkte bepaald door de houdkracht van de camcleat. Die is vaak beperkt. Dus gebruik voldoende vertraging; door meerschijfs blokken of cascades. Lukt dat niet, kies dan voor blokken in combinatie met valstoppers.

Flip-Flop

Het blok met de meest opvallende naam is deze. In situaties waarbij een lijn onder verschillende verticale hoeken aanloopt en centraal horizontale verder geleid moet worden biedt het Flip-Flop blok uitkomst.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij de keuze naar het optimale blok voor uw toepassing? Wilt u uw eigen keuze even “tegen het licht houden”, of heeft u een meer uitvoerig vraagstuk zoals het opzetten van een hele dek uitrusting? Laat het ons weten, we staan graag voor u klaar.

BEKIJK ALLE BLOKKEN DOWNLOAD BLOG IN PDF