Een rodkicker, de functie en werking

Als toevoeging op de gieknéérhouder functie kan de ophouder (ofwel: rodkicker) worden toegepast, maar waarvoor? Een giekneerhouder gebruik je om je grootzeil te trimmen, de ophouder heeft een veiligheidsfunctie, nl. voorkomen dat de giek ongecontroleerd naar beneden komt, bijvoorbeeld tijdens het strijken van het grootzeil.

Welke is geschikt voor mijn boot?

Er zijn een aantal belangrijke aspecten bij het kiezen van de juiste rodkicker. Het draait in de eerste plaats om het gewicht dat de ophouder moet dragen. Dit is afhankelijk van:

  • De positie van de beslagen aan mast en giek
  • De lengte en gewicht van het giekprofiel
  • Het gewicht van het grootzeil

Grootzeil, rollen of hijsen?

Wanneer je het grootzeil in de mast rolt, blijft er dus geen extra gewicht op de giek in tegenstelling tot een conventioneel grootzeil, je hebt dus een andere gasveer nodig. Een rodkicker is bij een rolmast overigens een welkom hulpmiddel om de giek in de juiste positie te houden voor het juist oprollen van het zeil in de mast.

Gas- of mechanische veer

Per merk en grootte varieert het aanbod van ophouders. De goedkopere en lichtere ophouders zijn meestal met een mechanische spiraalveer uitgevoerd. De grotere hebben vaak één of soms meer gasdrukveren. Nog groter of luxere varianten worden hydraulisch uitgevoerd.

Vervangen

Een gasdrukveer kan na verloop van tijd lek raken, de giek zakt dan verder door dan normaal. De gasdrukveer zit in de aluminium behuizing opgesloten. In de behuizing vormt (zout) buiswater in combinatie met temperatuurverschillen een ideaal klimaat om de cilinder te laten corroderen. Afhankelijk van het type heeft een gasveer een kracht van 110 of zelfs 250 kg, het vervangen kan dus een klusje zijn.

Soms is een gasveer écht op.

Hulp nodig?

Nu weet je hopelijk iets meer over de rodkicker functie. Zijn er nog vragen? Stel ze gerust.  Heb je een lekke gasdrukveer? Wij kunnen deze voor je vervangen. Ben je aan het overwegen een rodkicker aan te schaffen? We helpen bij de keuze maar installeren en stellen deze ook voor je af. Bekijk ook eens onze pagina over het komen tot het juiste type rodkicker voor jouw schip.

RODKICKER KEUZEHULP DOWNLOAD BLOG IN PDF